Interviews voor Airborne-project IK KOM TERUG
De afgelopen tijd zat ik aan vele keukentafels voor het prachtproject IK KOM TERUG van Airborne Region en Airborne Museum Hartenstein. 120 deelnemers gaven hun herinneringen aan de evacuatie na de Slag om Arnhem door.
Ik heb veel geleerd over familieverhoudingen, veerkracht, stilzwijgen, moed en heldendom. En vooral dat leeftijd écht maar een getal is.
Een paar citaten uit de indrukwekkende verhalen die ik mocht optekenen:
“Het is een groot wonder dat Cees en Dora de oorlog overleefden. Hun talrijke verzetsdaden werden beloond met een medaille, een oorkonde en een dankbrief van president Dwight Eisenhower. Hun zoon Rien praat er vrij nuchter over. Maar zijn trots is voelbaar”
“Weinig mensen weten dat in de laatste oorlogsmaanden evacués in het Arnhemse Kasteel Zypendaal werden ondergebracht. Met 6 koeien, 2 paarden en een paar wagens met huisraad en veevoer werd de boerenfamilie T. ingekwartierd bij artsen en verplegers van de Duitse Wehrmacht”
“Francien stamt uit een progressief, geëngageerd nest. Haar ouders praatten vooral in politieke termen over de oorlog, dankbaar dat hun familie was gespaard. Maar Franciens oudere broer Lou werd nooit meer dezelfde. Hij leed aan wat we nu PTSS zouden noemen”
“Geurt en Joop Wijers waren niet alleen broers en collega’s; ze brachten ook de oorlogswinter van ’44-’45 samen door. Met andere evacués kwamen de twee boerenzonen terecht in het Nederlands Openluchtmuseum. Maar wat kwam er van hun koeien terecht?”
- Airborne Monument Ginkelse Heide, Ede
- Monument ‘De Vleugel’, Elst
- Monument de Vlucht, Arnhem
- Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
- Airborne Museum Hartenstein, Oosterbeek
Discipline: Interviews