Elena Pampoulova, danseres bij Introdans

Introdans-danseres Elena Pampoulova

“Tijdens Bridge to Liberation zal ik een diepe connectie met Arnhem voelen. Je beroep verandert je en dat heeft Introdans absoluut met mij gedaan. Ik voel me vrijer dan ooit, al had ik daarvoor ook al best veel van de wereld gezien.”

“Ik ben opgeleid tot klassiek ballerina, aan de National School of Dance Art in Sofia en de Bolshoi Ballet Academy in Moskou. Mijn zus en ik zijn vanwege het werk van onze ouders een paar keer verhuisd van Bulgarije naar Rusland en weer terug. Mijn danscarrière in Sofia liep als een trein; ik had een vast contract, een eigen auto, alles was goed geregeld. Toch was het ook een voorspelbaar leven; ik had een strak schema, dat voelde als een keurslijf. Bovendien had ik het gevoel dat ik maar tien procent van mijn talent gebruikte.”

Kylián for the Balkans
“Mijn eerste ontmoeting met moderne dans was de voorstelling ‘Kylián for the Balkans’ van het Nederlands Dans Theater (NDT). Samen met andere dansers van Balkan gezelschappen werd ik geselecteerd om mee op tournee te gaan. ‘Kylián for the Balkans’ heeft mijn leven letterlijk veranderd. Moderne dans is niet gebruikelijk in Bulgarije, zeker niet in die tijd. Inmiddels maakt het culturele leven een grote groei door. De theaters in Sofia zitten nu vol met jonge mensen, die ook artiest willen worden.

Ongekende vrijheid
“Tot mijn grote vreugde werd ik in 2006 gecast voor Gilles, een choreografie van Ton Wiggers, toen Introdans op tournee was in Sofia. En weer twee jaar later werd mijn sollicitatie beloond met een succesvolle auditie. In 2010 verhuisde ik definitief naar Arnhem, waar een wereld voor me openging. Niet alleen de wereld van de moderne dans, maar ook een heel nieuwe mentaliteit, meer openheid, een grote nieuwsgierigheid. Introdans heeft mij een ongekende vrijheid gebracht, zowel artistiek als sociaal.”

Discipline:

Elena-Introdans
 
Random Items