Michael Prins, singer/songwriter

Singer/songwriter Michael Prins over zijn deelname aan de Bridge to Liberation Experience:

“Mensen zullen elkaar altijd blijven opzoeken, of dat nou in een voetbalstadion, een discotheek, een concertzaal of een kerk is. Ik vind het heel mooi om op deze manier samen stil te staan bij wat zo super belangrijk is.”

“Ik ben opgegroeid vlakbij Rotterdam en heb daar ook acht jaar gewoond. Op een bepaalde manier is de oorlog daar nog steeds tastbaar en soms zelfs zichtbaar. De Tweede Wereldoorlog fascineert me al mijn hele leven. Zodra ik mensen ontmoet die veel ouder zijn dan ik, realiseer ik me ogenblikkelijk dat zij ‘de oorlog hebben meegemaakt’. Dat heeft zeker ook te maken met mijn vader, wiens werk als kunstenaar vrijwel uitsluitend over de Holocaust gaat. De oorlog en de Jodenvervolging waren altijd thema’s bij ons thuis. We zijn echt met 4 en 5 mei opgevoed.”

Twee minuten stilte
“Overigens heb ik het contrast tussen 4 en 5 mei altijd vrij bizar gevonden. Ten opzichte van 5 mei, waarop half Nederland compleet uit zijn plaat gaat, komt de Dodenherdenking op 4 mei er nogal bekaaid van af met die twee minuten stilte. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het prima om de vrijheid te vieren, maar dat wordt nogal uit-gecommercialiseerd. Als ik op 5 mei honderdduizend man vol gas zie feesten, vraag ik me wel eens af in hoeverre iedereen daar bewust mee bezig is.

Die twee minuten stilte zeggen mij tienduizend keer meer dan het zogenaamd ‘vieren van de vrijheid’. Van mij zou die stilte best een half uur mogen duren; het is alleen maar een symbolisch moment om je te realiseren dat mensen daadwerkelijk hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Dat bewustzijn is voor mij ontzettend belangrijk, zeker in de tijd waarin we nu leven. Juist in het herdenken zit voor mij de bewustwording van echte vrijheid, in plaats van in het jezelf klem zuipen in de eerste de beste feesttent.”

Discipline:

MICHAEL_PRINS_1395-450x300
 
Random Items